pap3a en 3b zonder verklaring

  • foxy

    Goedenavond allemaal,

    Ik heb de afgelopen week al een paar keer een boodschap geplaatst, omdat ik de hele week druk ben geweest met onderzoeken en uitslagen. Mijn vraag is nu als volgt:

    Ik heb tot nu toe 4 x een uitslag pap3a gehad in de afgelopen anderhalf jaar, maar er is tot nu toe geen afwijkend weefsel gevonden in de baarmoederhals (onderzocht door middel van 3 colposcopien en 2 x lisexcisies). Vreemd geval dus! Onrust!

    Afgelopen week een uitslag van het 5e uitstrijkje (bij een andere gynaecoloog laten doen) gekregen: pap3b. Verslechtering dus!

    De onrustige cellen zitten steeds bij elk uitstrijkje “aan de onderkant”, vandaar het vermoeden dat ze het “lager op” moeten zoeken.

    Afgelopen week ook een colposcopie van de vagina gehad. Weefsel weggenomen en onderzocht: geen afwijking. Vreemd geval dus!

    Mijn eigen gynaecoloog weet het nu ook niet goed meer en stuurt mij nu door naar een specialist op het gebied van vaginale aandoeningen.

    Maandag 16 maart een afspraak. Ben mega zenuwachtig aan het worden, want ik loop nu dus al ruim anderhalf jaar met enorme onzekerheid rond en moet me echt toespreken om niet allemaal enge verhalen in mijn hoofd te halen.

    Wie heeft dit ook meegemaakt? En wat bleek er toen uiteindelijk aan de hand te zijn?

    Alvast heel erg bedankt voor jullie reacties,

    liefs,

    Foxy

  • priscilla

    goedemorgen foxy,

    ik wil je veel suces wensen vandaag laat je weten hoe het gegaan is?

    groetjess

  • foxy

    Hi Priscilla, lief van je, dat je me een berichtje hebt gestuurd, ik zag het pas vandaag, terwijl ik gisteren wel gekeken heb…

    Gisteren nieuwe Gyn bezocht, die heeft uitstrijkjes gemaakt (ook met een soort “raggertje” heel onaangenaam!) en daar krijg ik maandag 23 maart de uitslag van. Daarnaast heeft hij gevoeld en met blote oog gekeken, maar zag zo op eerste gezicht niets raars of verontrustends. Op 8 april moet ik terug komen voor een colpopscopie en dan neemt hij zijn eigen besluit over wat er wel of niet moet gebeuren. Maar hij sluit een conisatie of een curetage niet uit……

    En jij dan? Jij hoort vandaag toch iets? Keep my fingers crossed for you!

    Laat me t ff weten ok?

    Liefs,

    Foxy

  • priscilla

    hoi

    nou ben benieuwd naar je uitslag 23maart…weer paar dagen afwachten he

    hopen dat ze je wat kunnen vertellen en wat aan kunnen doen

    ik be gebeld door de professor en die kon me eigenlijk weer niks vertellen (ik stond ook net bij school de kids afhalen niet eg een fijn moment) de uitslag was een pap0 hij heeft me wel gezegd dat hij het nu gaat overnemen dus een uitstrijkje 21april bij hem

    hij vind me te jong om al wat te gaan ondernemen en wil een zekere uitslag

    dus weer op naar de volgende x

    nog vraagje wat is dat conisatie/curetage? ik heb nou zoveel gelezen dat ik niet eens meer weet wat wat is

    ik zal aan je denken hoor de 23ste!!

    laten we proberen bij het positieve te houden(al is dat af en toe wel moeilijk)

    het is wel fijn dat ik iemand gevonden heb die me begrijpt

    er zijn wel mensen die het proberen te begrijpen maar die zeggen dan jaaa ff afwachten maar he…maar ze kunnen niet eg snappen dat het je toch zoveel bezig kan houden

    nou ik hoor van je

    groetjesss

  • foxy

    Hi,

    Wat een gedoe, dus je had een 0 uitslag, dat betekent dus zoveel als dat het uitstrijkje niet gelukt is. Jakkes, zit je ook niet op te wachten natuurlijk. Mij is altijd verteld, dat er minstens 3 maanden tussen twee uitstrijkjes moeten zitten, omdat anders de beschadiging van het eerste uitstrijkje nog sporen na kan laten bij het tweede opvolgende uitstrijkje en dan een afwijkende pap uitslag kan veroorzaken. Maar de Gyn van afgelopen maandag verwees dat verhaal naar het rijk der fabelen… Lekker he? Dat ze elkaar zo tegen spreken…

    Begrijp wat je bedoelt… ik stond een keer in de supermarkt toen ik werd gebeld door de Gyn, een keer was ik in het buitenland op zakenreis - helemaal alleen op reis en dan slecht nieuws horen - en weer een andere keer zat ik net met een collega op mijn kantoor… Je bent er eigenlijk helemaal niet goed bij dan he? Je luistert eigenlijk maar met een half oor. En ook kun je niet volluit praten als er anderen en in jouw geval zelfs je kids er bij zijn….

    Maar goed, de 21ste april “mag je weer”…. Even afwachten dus.

    In mijn geval hoor ik inderdaad maandag de 23ste maart wat de uitslag is van de uitstrijkjes van afgelopen maandag. Ik ga er voorzichtigheidshalve van uit dat -na 4 uitslag pap3a en de laatste en vijfde keer zelfs pap3b - het niet opeens pap1 zal zijn, ook al hoop ik dat stilletjes toch natuurlijk.

    Een conisatie is het weghalen van een driehoek/kegelvormig stukje uit de baarmoederhals. Dit gebeurt normaliter onder gehele of gedeeltelijke narcose en als alles goed gaat mag je dezelfde dag nog naar huis, maar - als je blijft bloeden - moet je nog een nacht blijven. En een curetage is het schoonschrapen van de baarmoeder(hals)wand. Dit gebeurt ook onder gehele of gedeeltelijke narcose en doorgaans kun je dezelfde dag weer naar huis. Maar mijn nieuwe Gyn zei weer, dat ie alleen maar - net als bij een lisexcisie - een paar prikjes bij de schede geeft en that is it.

    Hoe dan ook, wat moet gebeuren zal gebeuren, toch?

    Nou meid, heel veel sterkte met de situatie, maar ga vooral toch proberen het even te laten rusten tot de 21ste april. Heb je wel vertrouwen in de arts? Want dát is natuurlijk wel heel belangrijk… Dat je voelt dat je in goede en zorgvuldige handen bent… En als diegene dan zegt, ok, geen probleem, je komt de 21ste april bij mij, dan moet je er van uit gaan, dat dat het beste is wat je op dit moment kunt doen aan je situatie.

    Mocht je je ei kwijt willen, dan stuur je gewoon een mailtje he? Ik kijk toch regelmatig op deze site.

    Sterkte,

    Foxy

  • priscilla

    hi

    bedankt voor je bericht doet wel goed,

    ik heb ook nooit gehoord dat er 3maanden tussen een uitstrijkje moet zitten ik heb al vaker gehad dat ik volgende maand weer uitstrijkje moest doen

    ik heb wel gehad dat mijn uitstrijkjes na 2x pap3a en 1x pap3b een pap1 was

    al kon ik hetzelf ook niet eg geloven toen dat werd gezegd vond het wel raar maar was toch ook wel blij

    dus hopen dat het zo bij jouw ook kan gaan en zal blijven!

    ik zal zeker weer aan je denken laat je me wel ff weten toch?

    ik heb zelf wel een fijn gevoel erover dat er nu een proffesor zelf het uitstrijkje gaat doen en onder zijn hoede neemt

    het klinkt wel wat vertrouwder dus ik zal wel zien

    en hopen dat we allebei op een goed moment een telefoontje krijgen met de uitslagen wat dat is wel vervelend als het net op een verkeerd moment is achteraf ga je pas nadenken wat er is gezegd

    nou we mailen!!

    sterkte priscilla

  • Nieuw

    Hallo,

    Vorig jaar maart had pap2, na 6 mnd pap1 en dit jaar maart 2009 een pap 3a lichte dysplasie. Ben geschrokken en vraag me af hoe kan het van pap1 naar pap3a, ik had wel een schimmelinfectie. weten jullie misschien of het hier mee te maken heeft?

    Groeten en sterkte allemaal