colposcopie na lis

  • jolanda

    Hoi meiden,

    Gisteren heb ik de uitslag gekregen van mijn lisexisie en dat was dat er in de weggenomen stukken inderdaad afwijkend weefsel zat maar dat de snijranden schoon zijn. Nu moet ik over een half jaar terug voor een colposcopie maar ik lees vaak dat er eerst weer een uitstrijkje gemaakt word. Is dit afhankelijk van het ziekenhuis waar je loopt? Ze vertelde namelijk dat ze dan weer goed naar de baarmoedermond willen kijken en dat ik echt over een half jaar terug moet komen en dat niet moet vergeten. Verder heb ik geen uitslag gekregen van de lis alleen dat het dus schoon was.. Ik loop bij het umc en daar word ook alles per telefonisch consult gedaan dus in 2 min ben je klaar maar nu een dag later wil ik dit dus eigenlijk wel weten. Vind het inmiddels namelijk erg vervelend worden dat alles telefonisch word gedaan en je dan niet eens de uitslag krijgt te horen, dit was de vorige keer namelijk ook zo. Zijn er meer met ervaringen in het umc??Krijgt de huisarts ook de uitslag van een lis zodat ik haar kan vragen wat nu de uitslag was??

  • Ester

    Hey Jolanda,

    Goed nieuws dat de lis in orde was, maar je wil natuurlijk meer weten. Het is niet normaal dat je iedere keer een telefonisch consult hebt, dat praat toch anders. Waarschijnlijk val je niet onder de ernstigere gevalletjes, hetgeen fijn is, maar dat neemt niet weg dat ook jij vragen hebt. Ik zou je adviseren om een afspraak te maken, zodat ze goed kunnen uitleggen hoe het in jouw geval is, wat ze gezien hebben en wat goed of niet goed was. Zover ik weet is dat ook mogelijk in het UMC. De huisarts kan jou dat nooit zo uitleggen, het is specialistische kennis. Ik weet inmiddels dat er zelfs veel verschil is tussen de gynaecologen-oncologen onderling, laat staan je huisarts. Zelf een gynaecoloog op het gebied van andere zaken als geboorte, zwangerschap etc, weet er niet zoveel van, alleen basiskennis. Afspraak maken dus, dat voorkomt veel verwarring. Schrijf je vragen op van te voren, ik ben vaak vragen vergeten te stellen als je er eenmaal zit ontglipt het je.

    Veel succes!

    Groetjes Ester

  • marielle

    ik heb momenteel een pap 3 B. Ik heb de behandeling gehad met de lis. De gynaecoloog zegt: als het weefsel goed is, dat er dan om het half jaar een uitstijkje wordt gemaakt. Dit houdt in ter controle. Ik weet wel dat ik erop ga aansturen dat ik ieder jaar een controlebeurt wil. Ik ben van mijzelf uit een onzeker persoon. Je huisarts krijgt altijd een terugkoppeling. Dat hij of zij kan je alles daarover vertellen.